• Suzanne Dekker

Ezelsbruggetje: De smurfenregel

Bijgewerkt: 30 jul 2019

D/t-fouten: in mijn corrigeer- en redigeerklussen kom ik ze regelmatig tegen. Persoonlijk zie ik deze spelfouten meestal direct, maar de Nederlandse spelling is niet voor iedereen zo duidelijk. Daarom een slim ezelsbruggetje om deze fouten niet meer te hoeven maken: de smurfenregel.Ezelsbruggetje tegen d/t-fouten: Smurfenregel
Mijn strenge blik én rode pen tegen spelfouten.

Mensen weten vaak niet wanneer zij een -d, -t of -dt moeten gebruiken. Fouten die met regelmaat worden gemaakt, zijn bijvoorbeeld: hij word, hij houd of het word bepaalt.


Smurfenregel

Met de smurfenregel kom je er snel achter of je wel of geen -t moet gebruiken. De smurfenregel is bedoeld voor momenten waarop je wilt weten of je woorden als ‘word’ of ‘houd’ met of zonder t moet schrijven. Vervang het betreffende werkwoord voor het werkwoord smurfen. Als je dan een t hoort, schrijf je die ook.


Dat ziet er zo uit:


1. Hij …… (houden van) rode schoenen -> Hij smurft van rode schoenen -> Hij houdt van rode schoenen.

2. Zij ….. (worden) een bekende zangeres -> Zij smurft een bekende zangeres -> Zij wordt een bekende zangeres.

3. Ik…. (branden) een witte kaars -> Ik smurf een witte kaars -> Ik brand een witte kaars.


Ander woord

Uiteraard is de smurfenregel vernoemd naar het werkwoord smurfen en de smurfentaal uit De Smurfen (strips en tekenfilm). Vind je dat een vervelend woord? Dan kun je een ander werkwoord gebruiken dat niet op een -t eindigt, bijvoorbeeld lopen of spelen.


84 keer bekeken0 reacties